Lia Virkuse kaneelilõõts

Esimest korda valmistades tundub see ehk keeruline, aga kui korra läbi teed, ahvatleb maitseelamus seda ikka ja jälle küpsetama. Nautida ahjusoojalt koos võiga!

Kogus: 2 kaneelilõõtsa

Valmistusaeg: 40 min + 1,5 h kerkimiseks + 30 min ahjus

Vaja läheb:

  • 150 g võid
  • 5 dl käesooja piima
  • 50 g   pärmi
  • 1,5 dl suhkrut
  • 1 sl kardemoni
  • 1 tl soola
  • 12 -13 dl nisujahu + rullimiseks

Täidis:

  • 100 g võid
  • 1 dl suhkrut
  • 3 sl kaneeli

Sulata 150 g võid.  Hõõru toasoe pärm soolaga vedelaks, sega käesooja piimaga.

Lisa suhkur, kardemon vähehaaval ka jahu. Vahepeal sega hulka sulavõi.  Sõtku ühtlaseks tainaks, kuni lööb kausi küljest lahti. Lase soojas kohas räti all kerkida u 1 tund.

Määri 2 leivavormi (u 25 cm pikad) seest võiga või vooderda küpsetuspaberiga. Rulli tainas jahuga üle puistatud laual 45×50 cm suuruseks nelinurgaks. Sulata või ja lase väheke jahtuda. Määri taignale ja puista üle suhkru-kaneeliseguga. Lõika tainas 6 ühesuuruseks ribaks. Tõsta need üksteise peale. Tainas on pehme ja need võivad venida, aga püüa klapitada enam-vähem üksteise peale. Lõika virn u 6 cm suurusteks tükkideks. Keera tükid nii, et kuuese kihi läbilõige jääb pealt näha ( nagu oleks nelinurksed lehed vormis püsti, kõrvuti) ja jaga kuuesed tükid vormi üksteise kõrvale, väikeste vahedega, mis täis kerkivad. Lase kerkida räti all u 15-30 minutit. Küpseta ahjus 200 kraadi juures u 30 minutit. Lase jahtuda vormis.

Naudi koos: