Lia Virkuse Klassikaline Kohupiimapasha

Pühade ajal pole midagi paremat, kui kord aastas valmistatavat klassikalist kohupiimapashast kuuma kohvi kõrvale nautida! Pasha tuleks valmis teha eelmisel päeval, et see jõuaks rammusaks ja maitsvaks nõrguda. Kui pere on väike ja maiuse kogus tundub suur, võta kõike poole vähem.

Lia klassikaline kohupiimapasha

Retsept kaheteistkümnele:

  • 1 kg pakikohupiima
  • 250 g võid
  • näpuotsatäis soola
  • 3 munakollast
  • 2,5 dl suhkrut
  • 3 tl mustade täpikestega vanillsuhkrut
  • 200 g hapukoort
  • 1,5 dl heledaid rosinaid
  • 1,5 dl tumedaid jumborosinaid
  • 1 dl mandlilaaste

Kaunistuseks:

granaatõunaseemneid, marmelaadi, pähkleid jogurtis või valges šokolaadis, mandlilaaste

Valmistamine:

Sulata või, jahuta ja sega kohupiimaga. Vahusta hulka suhkrute ja näpuotsatäie soolaga vahule hõõrutud munakollased ning sega sisse ka hapukoor, rosinad ja mandlilaastud. Tõsta segu marliga vooderdatud pashavormi, umbes 15 cm läbimõõduga uude savist lillepotti või sõelale. Või kui pelgad tooreid munakollaseid, kuumuta kohupiimamassi suures potis segades väheke aega – ainult keemiseni, ära keeda!

Kata vorm ka pealt marliga, pressi segu kokku ja pane peale vajutis. Tõsta vorm kausikeses (kuhu saab vesi nõrguda) ööks või ööpäevaks külma. Kummuta vormist ja kaunista meelepäraselt. Lihtsalt võrratult hea!

18. aprillil jõuab poelettidele Lia ahjusoe kokaraamat. Lia on kogunud on oma kaunisse paksu juubeliraamatusse parima valiku ajakirjas Eesti Naine ilmunud retseptidest, kus ta on köögitoimetajana töötanud viimased 7 aastat. 250 retsepti on jagatud 13 mahuka peatüki vahel, et neid oleks hõlbus leida, aga ka sihiga anda tulevastele põlvedele ettekujutus sellest, millised retseptid olid Eesti kodudes populaarsed 21. sajandi alguskümnenditel.