Sommeljee Rein Kasela nõuanded veini valimiseks ja nautimiseks

Pimedad õhtud venivad järjest pikemaks ja külmemaks, mis tähendab, et käes on suurepärane aeg õdusas keskkonnas veini nautimiseks. Ent kuidas selles kirjus valikus orienteeruda ja parim veinielamus saada? Küsisime nõu Eesti tippsommeljeelt Rein Kaselalt.

Veinivalik poes on kirju ning eelneva kogemuseta võib õhtusöögi kõrvale õige pudeli valimine keeruliseks osutuda. On teil lihtsaid soovitusi veini toiduga kokku sobitamiseks?

Üldiselt tasub mõelda, et kui teen näiteks midagi itaaliapärast, siis valin kõrvale Itaalia veini. Veinimeistrid on ikka ajalooliselt valmistanud veini, mis tema kohaliku toiduga sobib. Omal ajal Šveitsis, kus tehakse ka veini, pakuti pitsarestoranides ikka Itaalia veine, sest need sobivad pitsaga paremini kokku. Toidu puhul tuleb mõista, mis maitsed prevaleerivad. Kui esiplaanil on liha, siis sobitame selle punase veiniga. Kerge kala vajab kergemat valget veini ning tugevama maitsega kalale sobib jällegi tugevam või tammevaadis küpsenud valge vein. Poes raskendab kahjuks valikut see, et pudelile ei ole alati vajalik info kirjutatud. Näiteks kui happeline vein on. Peabki ise katse-eksituse meetodil proovima. Kui me restoranis menüüd koostame, siis kõigepealt paneme paika veini ning ehitamine toidu selle ümber, sest söögi puhul saab midagi parandada aga veini enam ümber ei tee.

Veinist arvatakse ikka, et ta läheb ajaga ainult paremaks. Ent kas seda võib iga veini kohta öelda? 

Päris iga veini kohta see ei käi. Kõik on kinni pinnases ja kliimas, kus vein kasvab ning õiges hoiustamises. Kui pinnas on mineraalirikas ning rohkest päikesest on viinamarjas tekkinud palju parkaineid, siis on tulemuseks vein, mis vajab rohkem küpsemist. Ent teda tuleb hoida õigel temperatuuril, üldiselt jahedamas kohas, sest soojaga oksüdeerumine kiireneb. Oluline on veel õhuniiskus. Eestis on ka hakatud pakkuma veinide hoiustamise teenust, kus hoitakse veine kindlustatult heades tingimustes. Võid näiteks lapsele täiskasvanuks saamise puhul kinkida tema sünniaastaga pudeli. Kui on endal plaan hoiustada, siis tasub kindlasti nõu pidada sommeljeega, kes aitab välja valida õige piirkonna ja hea veiniaasta.

Kui oluline on enne veini joomist dekantri kasutamine?

Noored punased veinid, mille hind on üle 20 euro vajaksid ikka dekantrisse kallamist. Maitsete avamiseks on tarvis õhku ja pudelikael on selleks liiga kitsas. Dekantril on hingamiseks laiem pind. Noore tugeva pargiga veini võib julgesti isegi kaheks tunniks hingama jätta, ei juhtu temaga midagi.

Teine olukord kui dekanter on kasulik, on siis kui veini põhjas on sade. Seda tuleb ette vanemate veinide puhul, kui vanus jääb 20-30 aasta kanti ning küpsemisega on tekkinud väike sade. Samuti filtreerimata veinid, mis tähendab, et vein on otse vaadist pudelisse villitud. Vein kallatakse dekantrisse ning valguse paistel tuleb jälgida, et sade jääks pudeli põhja.

Kui tähtis on veini joomisel õige pokaal? Kas see avaldab maitsele suurt erinevust?

Absoluutselt. Vähemalt 2 pokaali peaks kodus kindlasti olemas olema. Kui ma olen teinud veini- ja klaasikoolitusi, siis inimesed on üllatunud, kui proovivad sama veini erinevatest klaasidest. Rolli mängib klaasi avause suurus nii aroomis kui maitses. See kas ta on lahtine või kitsam määrab, kuhu vein keelel satub. Keele küljed tunnevad happelist maitset, keskosa rohkem parkained. Eriti kallima veini puhul tuleks valida õige klaas, et saada maksimaalne maitseelamus.

Mis on teile endale südamelähedasem veinipiirkond?

Mina olen ikka Burgundia usku ja eriline lemmik on Pinot Noir. Ka Austria, Alsace’i ja Lõuna-Prantsusmaal Carcassonne’i piirkonnas tehakse väga head Pinot Noiri. Tegu on elegantse heleda marjaga, mis vajab serveerimiseks jahedamat temperatuuri. Küpsedes Pinot Noir areneb ning avaldab nii aroomis kui maitses palju nüansse. Samuti ei ole ta liialt pargine. Ma olen vanusega hakanud eelistama pehmemaid ja “lihtsamaid” veine. Täidlasematest veinidest on suurepärased Hispaania ja Portugali Riojad, nad on meeldivalt tumedad ja mahlased.

Olete aastate jooksul palju erinevaid veine maitsnud aga kas on neid, mis kohe eriliselt meelde on jäänud?

Kindlasti. Näiteks aastaid tagasi Burgundias avanes mul võimalus maitsta vanemat Pinot Noiri. Vein oli 30 aastane ja kõrvale pakuti foie gras’d. See oli super elamus. Samuti Cannes’ testitud 30 aastane Barolo, millest ma ikka räägin, et lõuna ajal proovisin, istusin lennukisse ja õhtul Tallinna jõudes oli maitse endiselt suus.

Lartusis kestavad 1. detsembrini veini- ja klaasipäevad, mille raames kõik klaasid -25%. Lisaks ootavad sind veinisoovitused Rein Kaselalt ja põnevad uued veinitarvikud Prantsusmaa kaubamärgilt L’Atelier du Vin. Kasuta e-poes koodi: KLAAS